0 Items in your cart – View Cart

Welcome Guest. Register to sign in

Sign In New User Forgot Password

Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pusaka Di Singapura

Quantity 
Price : SGD  20

Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pustaka Di Singapura

oleh Suhaimi Salleh


Buku ini merupakan kompilasi rencana yang menyentuh pelbagai isu dan masalah pembahagian harta pusaka di Singapura. Kebanyakan  rencana-rencana ini pernah diterbitkan  di ruangan Wasiat & Faraid akhbar Berita Harian / Berita Minggu. Cerita-cerita yang dimuatkan dalam rencan-rencana tersebut diilhamkan penulis daripada keadaan yang bolehberlaku selepas kematian seorang ahli keluarga. Setiap cerita disusuli dengan ulusan yang menyentuh masalah yang dikemukakan. Maklumat dan nasihat yangdiberi boleh dijadikan  bahan panduan kepada pembaca ayng mungkin mengalami situasi yang sama.

Antara isu-isu yang disentuh dalam buku ini ialah penulisan wasiat mengikut syarak, pencanggahan antara undang-undang sivil dan syariah, perlantikan pengamanah dan pentadbir, pemilihan  panjaga anak-anak bawah umur, pewasiatan harta kepada keluarga angkat dan sebagainya. Selain itu, isu-isu yang dikemukan  juga merangkumi perkara yang khusus kepada konteks Singapura, seperti joint tenancy, nominasi CPF dan nominasi insurans. Ulusan dan nasihat yang diberikan diterangkan secara mudah dan ringkas agar dapat difahami semua, terutama  sekali para pembaca yang kurang mengetahui tentang hokum syarak dalam hal pembahagian harta pusaka.

Diharapkan dengan adanya bahan rujukan seperti ini, masyarakat Islam Singapura dapat meingkatkan  pengetahuan mereka tentang wasiat faraid dan pembahagian harta pusaka dan megambil langkah-langkah yang sesuai dalam menguruskan harta pusaka mereka di hari muka.
Buku ini merupakan kompilasi rencana yang menyentuh pelbagai isu dan masalah pembahagian harta pusaka di Singapura.

Kebanyakan  rencana-rencana ini pernah diterbitkan  di ruangan Wasiat & Faraid akhbar Berita Harian / Berita Minggu. Cerita-cerita yang dimuatkan dalam rencan-rencana tersebut diilhamkan penulis daripada keadaan yang bolehberlaku selepas kematian seorang ahli keluarga. Setiap cerita disusuli dengan ulusan yang menyentuh masalah yang dikemukakan. Maklumat dan nasihat yangdiberi boleh dijadikan  bahan panduan kepada pembaca ayng mungkin mengalami situasi yang sama. Antara isu-isu yang disentuh dalam buku ini ialah penulisan wasiat mengikut syarak, pencanggahan antara undang-undang sivil dan syariah, perlantikan pengamanah dan pentadbir, pemilihan  panjaga anak-anak bawah umur, pewasiatan harta kepada keluarga angkat dan sebagainya. Selain itu, isu-isu yang dikemukan  juga merangkumi perkara yang khusus kepada konteks Singapura, seperti joint tenancy, nominasi CPF dan nominasi insurans.

Ulusan dan nasihat yang diberikan diterangkan secara mudah dan ringkas agar dapat difahami semua, terutama  sekali para pembaca yang kurang mengetahui tentang hokum syarak dalam hal pembahagian harta pusaka. Diharapkan dengan adanya bahan rujukan seperti ini, masyarakat Islam Singapura dapat meingkatkan  pengetahuan mereka tentang wasiat faraid dan pembahagian harta pusaka dan megambil langkah-langkah yang sesuai dalam menguruskan harta pusaka mereka di hari muka.

Cetakan Pertama 2015
ISBN : 978-9810-86-221-3

Product Review — Total Rating

ALL_RATING

Product Images

Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pusaka Di Singapura click to enlarge
  • Isu-Isu Wasiat, Faraid & Harta Pusaka Di Singapura

Related Products